5 voorbeelden van circulair ondernemen binnen MKB-bedrijven

Circulariteit en circulair ondernemen zijn belangrijke thema´s vandaag de dag. Bij circulariteit draait alles om kringloop en hergebruik. In een circulaire economie bestaat geen afval en worden grondstoffen steeds weer opnieuw gebruikt. In een tijd waarin er steeds meer grondstoffen schaars worden (o.a. goud en zink) en er anderzijds veel verspilling is van grondstoffen en levensmiddelen kan deze manier van ondernemen veel opleveren.
Veel MKB-bedrijven zien het nut van deze ontwikkelingen wel in, maar het is ook vaak een ‘’ver van hun bed show’’. Hoe kan circulair ondernemen voor jouw bedrijf van waarde zijn? Deze 5 bedrijven laten het zien:

Bron: Iberdrola (https://www.iberdrola.com/environment/circular-economy-3-rs)

PeelPioneers
Ze noemen zichzelf ook wel ‘’de schillenboer van de 21ste eeuw’’. Dit jonge bedrijf (gestart in 2018) zag een circulair gat in de markt; de 250 miljoen citrusschillen die jaarlijks weg worden gegooid in Nederland en de vraag naar natuurlijke ingrediënten. Waar vroeger de schillenboer met paard en wagen langs huizen ging voor de schillen, gaat PeelPioneers met vrachtwagens langs onder andere supermarkten en cateraars.

De opgehaalde citrusschillen worden verwerkt tot pulp en etherische oliën. De pulp wordt vervolgens verkocht aan veehouderijen welke gebruikt wordt als voer. De oliën kunnen gebruikt worden als natuurlijke geur- en smaakstoffen in voedingsmiddelen, maar ook als ingrediënt in schoonmaakmiddelen en cosmeticaproducten. De oliën worden ook weer verkocht aan bedrijven die in eerste instantie de schillen aanleverde. Een mooi voorbeeld van een kringloop.

Instock
Wat ooit begon als een ambitieus project van 4 Albert Heijn collega’s is uitgegroeid tot een bedrijf met inmiddels 3 permanente restaurants en welke verschillende producten en kookboeken heeft uitgebracht. De oprichters zagen hoeveel voedsel er dagelijks werd weggegooid onder andere door de supermarktindustrie. Dit moest anders kunnen! Dus richtte ze in 2014 Instock op.

Instock haalt onverkochte producten op bij Albert Heijns en andere lokale producenten en maakt hier gerechten van. Op deze manier krijgen deze nog goed eetbare producten een bestemming en worden ze niet weggegooid. Inmiddels is er op deze manier al bijna 800.000 kilogram voedsel gered!

Paperwise
Sinds 2015 maakt Paperwise papier en karton van landbouwafval, zoals stengels en bladeren. In veel gevallen wordt landbouwafval verbrand, Paperwise geeft het een tweede leven. Daarnaast hoeft er ook geen hout te worden gekapt voor de productie.
Het bedrijf levert rollen papier en karton aan drukkerijen en verpakkingsmateriaal en kantoorartikelen aan bedrijven. Vervolgens kunnen deze producten weer gerecycled worden.

Gispen
Gispen heeft een lange geschiedenis als interieur inrichter. Het bedrijf bestaat namelijk al sinds 1916. De laatste paar jaar heeft Gispen haar focus gericht op circulariteit.

Dit doet het bedrijf op verschillende manieren. Er worden bijvoorbeeld alleen product onderdelen ontworpen die opnieuw gebruikt kunnen worden. Zo kan een oud bureaublad gebruikt worden als tussenscherm. En eventuele reststoffen worden hergebruikt in nieuwe producten.
Deze nieuwe weg heeft het bedrijf geen windeieren gelegd. Er zijn namelijk al meerjarige deals gesloten met onder meer het UMC Utrecht en de Provincie Zuid-Holland.

Black Bear
Jaarlijks worden er 1.5 miljard banden vervangen door nieuwe. Deze oude banden worden verbrand of weggegooid, wat erg vervuilend was.
Black Bear bedacht hier iets op, namelijk het recyclen van deze banden in carbon black, een belangrijk bestandsdeel van banden. Carbon black werd altijd gemaakt van aardolie. De carbon black wordt weer verkocht voor het maken van banden, rubber en plastic.
Vorig jaar haalde het bedrijf 16 miljoen euro op voor het verder opschalen van de productiefaciliteiten.

Bron: Black Bear (https://blackbearcarbon.com/environmental-impact/)

Tot slot
Circulair ondernemen begint vaak bij het voeren van open gesprekken met zowel leveranciers en klanten; wat hebben zij nodig en hoe kan er een gesloten en waardevolle kringloop ontstaan. Gelukkig staan er steeds meer ondernemers open voor dergelijke gesprekken.

Meer informatie over dit onderwerp is te vinden op onder meer de site van het Versnellingshuis. Dit is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, MKB-Nederland, VNO-NCW, MVO Nederland, RVO.nl en Nederland circulair om ondernemers extra hulp te bieden in de transitie naar een circulaire onderneming.

Claudia Esveldt is een young professional op het gebied van duurzame innovatie. Met een passie voor de natuur en ondernemen, schrijft ze blogs over inspirerende bedrijven en duurzaamheidsthema´s.